Esteles al cel

noviembre 27, 2017

Amb este post no busque polémica (de fet he decidit escriure-lo però no contestar cap reacció que provoque, ni en un sentit ni en un altre) simplement vull deixar clara la meua postura sobre les esteles que deixen els avions al cel.

 

Molta gent pensa (especula) que están fumigant-nos anomenant eixes marques que deixen al cel els avions ‘xemtrails’ fent referencia als productes químics que segons ells (sense cap base científica ni res que puga demostrar-ho) ens fan arribar des de les altures (des de les capes altes de l’atmosfera) amb la finalitat de moficar el temps.

 

És sobretot en èpoques de sequera quan més s’escolten estos comentaris, i els que ens dediquem a fer previsions meteorològiques, encara no hem fet una predicció sobre un possible episodi de pluges, de seguida hi ha algú que diu ‘ja voreu com quan fumiguen es desfan els núvols’. No donen cap opció. Ells donen per sentat que fumiguen si o si per tal de que no ploga, i fins i tot acabes rebent algún comentari despectiu, o amenaça si no estàs d’acord amb ells.

 

Als homes del temps sempre se’ns pregunta per l’oratge, però últimament també acaben preguntant-nos sobre la veracitat dels xemtrails. Hi ha gent que ho dona per cert perquè al seu poble sempre han dit que no plou per culpa del que tiren des dels avions (Em va passar un cas la setmana pasada d’una persona d’Almeria, just la zona d’Espanya i d’Europa on menys plou, que ella sempre ho havia escoltat des de menuda i ho donava per cert). Altres perquè porten molt de temps veien esteles al cel i han comprovat que no plou (viva la ciència!!). És com si cada volta que menges llegums et dones compte que no plou i per això decideixen dexar de menjar-ne.

 

Torne a reiterar que amb este post no tracte de convercer a ningú, simplement vaig a donar-vos la meua opinió respecte al tema dels xemtrails per tres montius:
1. Perquè ja em pareix molt fort que des d’organismes públics subvencionen publicacions donan per cert simples especulacions. Mireu estes tres vinyetes que em va fer arribar l’altre dia el meu amic Enrique Moltó (tinc entés que després de ficar-se en contacte amb els responsables de la publicació li han demanat dispulpes per ‘l’atreviment’)

2. Pense que Internet ha suposat una revolució en tots els àmbits de la vida (i la meteo no és menys). Ens permet saber més coses i treballar de forma molt més ràpida i precisa. Estar connectats pràcticament amb qualsevol part del món en només uns segons intercanviant gran quantitat d’informació, però internet també pot arribar a fer molt de mal amb la difussió de notícies poc científiques que m’atreviria a qualificar com a ‘desinformació’.

3. En els últims 15-20 dies hem tingut dos episodis de pluja que curiosament han fet desaparèixer els comentaris sobre les fumigacions, però en els dos dies de sol que tinguerem entre els episodis encara hi va haver algún ‘atrevit’ que va comentar que era una evidencia el tema de les fumigacions donat que ja no es registraven precipitacions de més de 100 litres com abans (Increible!)

Anem amb l’assumpte que ens ocupa. El que vaig a escriure és només la meua humil opinió que fa temps h’meu demanat que vos expose.

El rastre que deixen els avions al creuar el cel només es veuen quan hi ha unes condicions de temperatura i humitat que ho permeten. La combustió del querosé dels avions va acompanyada de vapor d’aigua i d’altres gasos que evidentment contaminen l’atmosfera (però això és un altre tema). Ixen dels motors dels avions a temperatures altíssimes i troben temperatures molt baixes allà per on circulen (cap a uns 10.000 metres trobem temperatures de -40º/-50º) provocant un núvol o estela de condensació responsable de la polèmica.

Els que defensen l’existència de xemtrails argumentant que són esteles de productes químics que llancen des dels avions (encara que també existeix la versió avioneta i dron) per controlar i modificar el clima, però mai acaben de donar explicacions científiques.

Argumenten que apareixen just quan hi ha previsió de pluges, sense tindre en compte que és just en eixos moments quan canvien les condicions a l’atmosfera i quan comencen a apareixer núvols alts per l’arribada o aproximació d’un front Atlàntic. El cel queda més difós, enterbolit i això acaba preocupant-los.

També asseguren que les esteles, que ells consideren xemtrails carregats de productes químics, duren al cel molt de temps i fan formes molt sospitoses, però que duren més o menys temps està funció de les condicions meteorològiques, i si apareixen tallades o fent formes rares només es pot atribuir al canvi de condicions allà a les capes més altes de la capa de gasos que envolta la Terra (sense tindre en compte l’ascens i descens dels avions en la seua trajectòria).

És curiós que quan plou no diuen res i només quan estem patint una greu sequera posen el crit al cel (mai millor dit). I si els que ens dediquem a la meteo exposem la nostra opinió de seguida ens ataquen dient que estem comprats o cumplint ordres…

És ben cert que entre els anys 50 i 60 dels segle passat països com Estats Units i Israel van fer proves per tractar de fer ploure allà on apenes plovia sembrant de ioduro de plata els núvols perquè estos tingueren més nuclis de condensació i ploguera més, però els resultats no van ser satisfactoris. La inversió era molt més costosa que els resultats i ho deixaren correr.

També és cert que a algunes zones de la Comunitat Valenciana, tant en zones citrícoles com en finques de secà de l’interior, en época remota (farà 40-50 anys) es llançaven coets cap als núvols de tempesta per tal de fer ploure abans que es formara pedra de grany tamany que puguera fer malbé les collites. Els coets portaven també ioduro de plata per provocar que ploguera abans de formar-se la pedra, però ningú no podía demostrar que els resultats fóren positius i a poc a poc va anar deixant de fer-se.

Cada volta el tràfic aèri és major i pot ser siga nociu per al medi ambient, però pense que és més senzill trobar explicacions científiques a la falta de pluja, a la sequera que estem patint que trobar actes de conspiració perquè no ploga. No vos pareix una deseconomia que apareguen esteles al cel quen venim anunciant una situación de ponent, quan ací eixes situacions no donen pluja? No vos resulta cridaner que puga estar ploent barbaritats a Andalusia o a les Illes Balears i que algú diga que a la Comunitat Valenciana no plou perquè ens fumiguen des d’avions amb productes químics. On queda la famosa globalització?

Moltes voltes els mitjans de comunicación tampoc ajuden gran cosa. L’altre dia una persona em va argumentar per Facebook: ‘però si ho ha dit la tele…’. Per favor, que estem al segle XXI, i hauriem de saber interpretar i filtrar el que ens arriba des dels mitjans.

Ja vos he dit que no tracte ni tractaré de convencer a ningú amb els meus arguments, i entenc i entendré que penseu el contrari, però taambé pensé que guanyariem més exigint als nostres governs mesures per lluitar contra la contaminació, el canvi climàtic, el calfament del planeta…i deixar-nos d’especulacions sense base científica. No será millor enfocar-nos en demanar mesures de gestió més eficients en compte de centrar-nos en discussions i enfrontaments que no porten a res?

La vida, la natura, tot allò que ens envolta és molt bonic i té moltes coses que oferir-nos. Disfrutem-les i acceptem que el nostre clima és molt irregular, i alterna períodes de pluja amb altres de sequera.

Gràcies per la vostra atenció.

 

Política de cookies
Usem cookies pròpies i de tercers per a millorar l'experiència d'usuari. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.