No sempre plou en Falles

marzo 8, 2019

L’oratge sempre és un factor a tindre en compte, pot ser un dels més importants, davant qualsevol festa (Falles, Magdalena, Moros i Cristians, Fogueres…) on un episodi de pluges pot llançar a perdre el treball de tot un any o la il·lusió d’un poble.

Portem molt de temps esperant que ploga i com sempre que s’acosten les Falles, i d’ací a no res la Setmana Santa, es genera la típica controvèrsia entre els que no volen que ploga (‘tot just ara que venen les Falles’) i els que desitgen la pluja en qualsevol època de l’any sempre que faça falta.

Molta gent té la sensació que sempre plou en Falles, però…és cert?

Si repassem les dades vorem que guanyen els anys que no plou.

En la primera gràfica veiem  els dies de pluja en la setmana fallera (en la serie des de l’any 1938 fins al 2016), i coprovem…que estem en primavera, i que és habitual tindre algun dia de pluja entre els dies 15 i 19 de març. Però  també veiem que molts anys no ha plogut o només ha plogut un dia. No trobem en la serie setmanes molt plujoses.

La segona gràfica ens relata la pluja acumulada eixos 5 dies de Falles i destaca que en tota la serie només l’any 2000 tinguerem pluges dignes de menció (de més de 30 litres). De tota manera també hauriem de tindre en compte la forma de ploure, perquè no és el mateix que estiga tot el dia plovent i acaben registrant-se 10 litres que caiguen 30 litres en mig hora.

En que quedem? Plou o no plou sempre en Falles?

En la tercera gràfica comprovem que són més els dies i els anys que no plou (un 50%) front els anys que plou un dia en tota la setmana fallera (33%), mentre que els any que plou 2 o més dies no supera el 20%

Enguany, tot i la necessitat que tenim d’un bon regó, i sempre tenint en compte que encara falata prou per als dies grans de les Falles de 2.019 tot indica que serà el ponent el principal adversari dels artistes fallers i ja sabeu que si bufa ponent cal esperar poca pluja i que a més les temperatures no poden ser molt baixes.

Vos informarem amb més detall conforme passen els dies.

 

 

Política de cookies
Usem cookies pròpies i de tercers per a millorar l'experiència d'usuari. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.