El nostre clima, el nostre oratge

Un final de l’estiu com fa temps no recordem pot ser un bon moment per raonar i entendre millor com és el nostre clima, com funciona el nostre oratge.

Pot ser també siga un bon moment per exigir i ficar a cadascú en el seu lloc perquè hi ha mitjans de comunicació que ‘carreguen de bombo’ informacions que haurien de ser de servici públic tractan de buscar més audiència o més clics a les seues webs.

En este cas els usuaris també tenen la seua responsabilitat perquè moltes voltes busquem el mitjà que ens dona situacions més extremes o titolars més cridaners.

També hem pogut comprovar com situacions de ‘gota freda’ no sempre són sinònim d’inundacions, ni de riuades ni tan sols de pluges torrencials. Són molts els factors que integren estes situacions meteorològiques (tant geogràfics com meteorològics) que històricament han demostrat que poden arribar a ser molt perilloses però que també poden deixar precipitacions molt irregulars tot i que puntualment poden deixar molta aigua en pocs minuts.

De fet, si repassem els anals de la història meteorològica de la Comunitat Valenciana són poques les situacions meteorològiques que han deixat pluges intenses i devastadores al mes de setembre. Recorde la de finals del 30 de setembre de 1997 quan la pluja es va focalitzar en la ciutat d’Alacant provocant el caos i fins i tot cobrant-se vides humanes, o la de 1989 que vaig viure en primera persona en Alcoi.

Setembre el podem considerar com una perllongació de l’estiu amb carecterístiques meteorològiques diferents a les que solem trobar en octubre i novembre.

Si fem un poc de memòria els últims anys l’inici del curs escolar estaba envoltat en la polémica per la excesiva calor que anaven a patir els nostres fills…arribava la tardor u no refrescava ni a ‘tirs’.

Podriem concloure que al setembre, tret d’algunes excepcions puntuals, quan existeixen condicions d’inestabilitat les tronades descarreguen precipitacions d’intensitat moderada o forta (fins i tot pot arribar a ser torrencial) però difícilment serán de gran extensió.

No obstant, són situacions meteorològiques que en més d’una ocasió han donat greus problemes i segons el meu parèixer hi ha que donar els avisos pertinents des de l’Administració i tractar d’informar des dels mitjans de comunicació el millor que puguem perquè el que està clar que la societat necessita eixa informació que pot ser en última instància no acaba de ser del tot exacta.

Segurament és l’època de l’any que més es falla en les previsions…just quan més gent esta pendent d’elles.

Convindreu amb mi que el nostre clima i el nostre oratge són apassionants.

Últims videos

Hem fet selecció de les fotos que ens heu fet arribar durant el temporal de Setmana Santa.
Gràcies !

L’oratge ens ha tingut entretinguts esta setmana.

Resumim l’oratge de la setmana amb les vostres fotografies.

Sabies que...?

Bioparc i les tasques de conservació

Bioparc i els programes de conservació de les espècies

Nou horari al Bioparc

Esta setmana la pregunta és ben fàcil perquè pugueu participar en el sorteig setmanal de les dos entrades al Bioparc

Pasqua al Bioparc

Escola de Pasqua al Bioparc

No sempre plou en Falles

Tot indica que engunay patirem més pel vent que per la pluja

Un hivern molt sec.

A les portes de la primavera climatològica fem balanç de les pluges registrades este hivern.

Resum precipitacions 2018

Esperant que arriben les primeres precipitacions de 2019 fem repàs a les pluges caigudes l’any passat.

Resum de la tardor de 2018

La tardor de 2018 ha sigut calorosa i molt humida.

Murprotec: la millor forma de lluitar contra les humitats

Les pluges de tardor vos han donat problemes d’humitat. Murprotec és la solució. Teniu problemes d’Humitat? Vamos Payà!!

Què són les boires d’advecció

Una boira típica de l’hivern o de l’inici de la primavera de primavera en les nostres latituds, quan es barregen dos masses d’aire de característiques diferents.

Política de cookies
Usem cookies pròpies i de tercers per a millorar l'experiència d'usuari. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.