Pot tronar i nevar al mateix temps

Fa més o menys 25 anys, quan començava a dedicar-me professionalment a la meteorologia el meu jefe d’informatius d’aquella època hem va preguntar un dia si podia tronar i nevar al meteix temps. Jo, li vaig dir que si tot i que mai havia vist cap llamp ni escoltat cap tró en una nevada…Sent d’Alcoi havia viscut i disfrutat de bones nevades, però només als llibres de meteo havia llegit sobre el tema en qüestió.

Es tracta d’una barreja de fenòmens meteorològics poc habitual, però si es donen una serie de circunstàncies podem assistir a un espectacle no massa habitual. Des d’aquella conversa amb el meu jefe he vist tempesttes de neu en tres o quatre ocasions (i sempre me’n recorde d’ell), però pot ser dimarts va ser el dia que més refrències he tingut de la conjunció de les tres coses.

Què va passar? L’origen del temporal d’esta setmana el tinguerem en la formació d’una borrasca sobre el centre del Mediterrani (una ‘depressió retrògrada’ amb tendència a anar en sentit contrari al que estem acostumats i en compte de desplaçar-se cap a l’est va anar en la nostra direcció). En primer lloc, i junt a una zona d’altres pressions situada a l’oest de les Illes Britàniques, es va encarregar d’enviar-nos l’aire fred que estava enmagatzemat al centre d’Europa tant en superfície com en les capes altes de l’atmosfera.  Això és el que va provocar  les nevades a ram de costa dimarts.

Per què va tronar? La borrasca en aproximar-se a les nostres latituds provocà l’ascens d’una massa d’aire més humida i més càlida que al xocar contra el fred de les  capes més altes va donar lloc a la formació de núvols de desenvolupament vertical (als quals estem més acostumats per ací en primavera i estiu). La fricció  de les particules de gel en el moviment d’ascens dins del núvols fa que la part alta del núvol es carregue de particules amb càrrega positiva, quedant a la part baixa les negatives fins que arriba un moment que acaba formant-se un llamp.

És el que ha passat en varies ocasions esta setmana, tant a la costa com a l’interior deixant neu granulada a la mateixa ciutat de València i importants pedregades en municipis de la Marina, la Safor o la Ribera, tot un espectacle que no obstant ha fet malbé algunes collites.

Últims videos

Resumim l’oratge de la setmana amb les vostres fotografies.

Anem de passeig per Casas de Moya de la mà de Paco Monteagudo.

Resumim l’oratge de la setmana amb les vostres fotografies.

Sabies que...?

Naixements al Bioparc

Una de les tasques més importants de Bioparc és la ne defensar la natura i treballar per cuidar les espècies que es troben en perill d’extinció.

Estiu al Bioprac

El Bioparc és una bona opció perquè els teus fills aprenguen i disfruten

Estiu 2.018

Arrenca l’estiu de 2.018

A fogueres no plou mai ?

A Alacant tot el món està Pensant en Fogueres

Rajos anticrepusculars

Ahir es van vore rajos anticrepusculars a la posta del Sol

En abril: aigües mil?

El mes d’abril de 2.018 ha sigut sec i càlid

Pilar solar

Un pilar solar és un efecte òptic que podem vore quan hi ha núvols alts a l’atmosfera

Arc circumzenital

Es tracta d’un efecte òptic semblant a un Arc de Sant Martí, però apareix just a l’inrevés (fent una forma semblant a la d’un somriure)

Esteles al cel

Amb este post no busque polémica, simplement vull deixar clara la meua postura sobre les esteles que deixen els avions al cel.

Política de cookies
Usem cookies pròpies i de tercers per a millorar l'experiència d'usuari. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.