Pot tronar i nevar al mateix temps

Fa més o menys 25 anys, quan començava a dedicar-me professionalment a la meteorologia el meu jefe d’informatius d’aquella època hem va preguntar un dia si podia tronar i nevar al meteix temps. Jo, li vaig dir que si tot i que mai havia vist cap llamp ni escoltat cap tró en una nevada…Sent d’Alcoi havia viscut i disfrutat de bones nevades, però només als llibres de meteo havia llegit sobre el tema en qüestió.

Es tracta d’una barreja de fenòmens meteorològics poc habitual, però si es donen una serie de circunstàncies podem assistir a un espectacle no massa habitual. Des d’aquella conversa amb el meu jefe he vist tempesttes de neu en tres o quatre ocasions (i sempre me’n recorde d’ell), però pot ser dimarts va ser el dia que més refrències he tingut de la conjunció de les tres coses.

Què va passar? L’origen del temporal d’esta setmana el tinguerem en la formació d’una borrasca sobre el centre del Mediterrani (una ‘depressió retrògrada’ amb tendència a anar en sentit contrari al que estem acostumats i en compte de desplaçar-se cap a l’est va anar en la nostra direcció). En primer lloc, i junt a una zona d’altres pressions situada a l’oest de les Illes Britàniques, es va encarregar d’enviar-nos l’aire fred que estava enmagatzemat al centre d’Europa tant en superfície com en les capes altes de l’atmosfera.  Això és el que va provocar  les nevades a ram de costa dimarts.

Per què va tronar? La borrasca en aproximar-se a les nostres latituds provocà l’ascens d’una massa d’aire més humida i més càlida que al xocar contra el fred de les  capes més altes va donar lloc a la formació de núvols de desenvolupament vertical (als quals estem més acostumats per ací en primavera i estiu). La fricció  de les particules de gel en el moviment d’ascens dins del núvols fa que la part alta del núvol es carregue de particules amb càrrega positiva, quedant a la part baixa les negatives fins que arriba un moment que acaba formant-se un llamp.

És el que ha passat en varies ocasions esta setmana, tant a la costa com a l’interior deixant neu granulada a la mateixa ciutat de València i importants pedregades en municipis de la Marina, la Safor o la Ribera, tot un espectacle que no obstant ha fet malbé algunes collites.

Últims videos

Des de Palma de Gandia Juanjo Ortolà ens envia estes imatges de l’eclipsi de la lluna de principis de setmana.

A poc a poc deixem enrere el temporal de les últimes 36 hores.

La imatge del dia ens arriba hui des de La Marina, on des de primera hora ha plogut amb forta intensitat.

Sabies que...?

Tronades amb pedra

Les tronades d’estiu poden anar acompanyades de pedra que no porten res de bo, però també deixen algunes coses curioses

Eclipsi de lluna per acomiadar el dia

Esta nit podrem disfrutar d’un eclipsi parcail de Lluna

Qui vol anar a Bioparc?

Pregunta ben senzillleta per al sorteig de les dos entrades per a Bioparc

Qué és un meteotsunami o rissaga

Dilluns passat es pugueren observar oscil·lacions del nivell de la mar en alguns ports de la Comunitat Valenciana provocats per un meteotsunami o rissaga. Vols saber com es formen i perquè es produeixen?

El cinturó de Venus

El cinturó de Venus és un fenòmen atmosfèric que podem vore a l’alba o al capvespre els dies de calma anticiclònica

Què és un arcus

Ahir, quan el front creuava la Comunitat Valenciana puguerem disfrutar de tot un espectacle al cel. L’avanç del front des ponent cap llevant va originar una línia d’inestabilitat molt marcada anomenada ARCUS.

Què és un parheli o fals sol

El parheli o  fals sol és un fenòmen òptic que podem vore al cel quan hi ha núvols alts, cirrus. Es tracta de núvols formats per xicotets trossets de gel on incideixen els rajos solars. La reflexió i refracció de la llum solar crea eixe efecte òptic provocant l’aparició a uns 22º a esquerra i […]

Vòrtex costaner mesoscalar

Hui hem pogut vore a la costa nord de la Comunitat un vòrtex costaner mesoscalar

Què és i com es forma un halo solar

Des de fa uns dies els halos solars són uns dels protagonistes del cel a la Comunitat Valenciana i de les fotos que ens envieu diàriament.

Política de cookies
Usem cookies pròpies i de tercers per a millorar l'experiència d'usuari. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.