Pot tronar i nevar al mateix temps

Fa més o menys 25 anys, quan començava a dedicar-me professionalment a la meteorologia el meu jefe d’informatius d’aquella època hem va preguntar un dia si podia tronar i nevar al meteix temps. Jo, li vaig dir que si tot i que mai havia vist cap llamp ni escoltat cap tró en una nevada…Sent d’Alcoi havia viscut i disfrutat de bones nevades, però només als llibres de meteo havia llegit sobre el tema en qüestió.

Es tracta d’una barreja de fenòmens meteorològics poc habitual, però si es donen una serie de circunstàncies podem assistir a un espectacle no massa habitual. Des d’aquella conversa amb el meu jefe he vist tempesttes de neu en tres o quatre ocasions (i sempre me’n recorde d’ell), però pot ser dimarts va ser el dia que més refrències he tingut de la conjunció de les tres coses.

Què va passar? L’origen del temporal d’esta setmana el tinguerem en la formació d’una borrasca sobre el centre del Mediterrani (una ‘depressió retrògrada’ amb tendència a anar en sentit contrari al que estem acostumats i en compte de desplaçar-se cap a l’est va anar en la nostra direcció). En primer lloc, i junt a una zona d’altres pressions situada a l’oest de les Illes Britàniques, es va encarregar d’enviar-nos l’aire fred que estava enmagatzemat al centre d’Europa tant en superfície com en les capes altes de l’atmosfera.  Això és el que va provocar  les nevades a ram de costa dimarts.

Per què va tronar? La borrasca en aproximar-se a les nostres latituds provocà l’ascens d’una massa d’aire més humida i més càlida que al xocar contra el fred de les  capes més altes va donar lloc a la formació de núvols de desenvolupament vertical (als quals estem més acostumats per ací en primavera i estiu). La fricció  de les particules de gel en el moviment d’ascens dins del núvols fa que la part alta del núvol es carregue de particules amb càrrega positiva, quedant a la part baixa les negatives fins que arriba un moment que acaba formant-se un llamp.

És el que ha passat en varies ocasions esta setmana, tant a la costa com a l’interior deixant neu granulada a la mateixa ciutat de València i importants pedregades en municipis de la Marina, la Safor o la Ribera, tot un espectacle que no obstant ha fet malbé algunes collites.

Últims videos

Ací teniu algunes de les fotografies que ens heu enviat al llarg de la setmana.

Imatges de la pluja d’estrelles de les Gemínides gravades per Juan Carlos Moll des de Gaianes, El Comtat.

Proposta per als més valents. Esta nit, entrada la matinada, podrem disfrutar de la pluja d’estrelles de les Gemínides. Tot i el fred promet ser un gran espectacle.

Sabies que...?

Humor i màgia al Bioprac

Diumenge tindrà lloc la desfilada de gossos abandonats d’AUPA que no es podeu perdre i hui divendres comencen els monòlegs de Bioparc.

Arc circumzenital

Es tracta d’un efecte òptic semblant a un Arc de Sant Martí, però apareix just a l’inrevés (fent una forma semblant a la d’un somriure)

Esteles al cel

Amb este post no busque polémica, simplement vull deixar clara la meua postura sobre les esteles que deixen els avions al cel.

De passeig per l’Albufera

Sortegem dos passejos en barca per l’Albufera. Per a participar només heu de fer un comentari al nostre mur de Facebook.

Anem al Bioparc?

La pregunta d’esta setmana que pot fer-vos guanyar dos entrades per disfrutar d’un dia al Bioparc: Quin dia tindrà lloc la desfilada de gossos abandonats d’AUPA? Només teniu que fer un comentari a este post i automàticament entreu en el sorteig. Sort!!

L’Altura del sol

L’altura del Sol canvia en funció de la latitud, però també ho fa al llarg de l’any. Saps per què?

Quan arriba la gota freda?

Esta pregunta ens la fan a sovint, sobretot quan arriba la tardor i tenim ganes que canvie l’oratge, que refresque i que ploga…o aquells que han patit els efectes de les riuades i associen ‘gota freda’ a inundacions i desgràcies. Però la ‘gota freda’ no  és com l’autobus que arriba, o  hauria d’arribar, amb puntualitat.  […]

Tronades amb pedra

Les tronades d’estiu poden anar acompanyades de pedra que no porten res de bo, però també deixen algunes coses curioses

Eclipsi de lluna per acomiadar el dia

Esta nit podrem disfrutar d’un eclipsi parcail de Lluna

Política de cookies
Usem cookies pròpies i de tercers per a millorar l'experiència d'usuari. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.