Què va caure ahir a València?

Ahir, cap a migdia, tinguerem una irrupció d’aire fred de les que no recordavem des de feia molt de temps.

Just en eixe moment entraven núvols des de la mar i començavem a registrar-se les primeres precipitacions, en alguns casos en forma de neu o aigua-neu, que és el que va passar a la ciutat de València i a altres municipis de l’Horta.

De seguida tot el món va pujar  fotos al facebook i a twitter ‘comentant la jugada’, però què era el que va caure? No eren els típics flocs de neu que estem acostumats a vore quan neva. Es tractava de neu granulada o pluja congelada.

M’explique:

D’entrada hem de tindre en compte que com a conseqüència del xoc entre l’a massa d’aire freda que entrava des del nord-est a les capes altes de l’atmosfera i la massa d’aire més càlida que teniem en eixe moment sobre la Comunitat Valenciana es va formar una franja de núvols front el golf de València amb desenvolupament vertical (com els núvols de tempesta que estem acostumats a vore en estiu).

Les gotes de pluja, de neu o d’aigua-neu cauen des del núvols (atrets per la força de la gravetat) i en el seu camí cap a la superfície tornen a convertir-se en gel. A l’inici, si la capa de l’atmosfera on es troba el núvol està a temperatures per davall de zero graus el que ix del núvol és un floc de neu, mentre  que si la temperatura és positiva el que es despenjarà del núvol serà una gota de pluja.

A mesura que l’un o l’altre es precipiten cap a la superfície poden trobar-se amb una capa on la temperatura siga més alta (més càlida) i arribarà a terra en forma líquida. Però si la capa que travessen té temperatures negatives la goteta torna a congelar-se i ens arriba en forma sòlida. Per això, l’aigua-neu o la neu granulada es mostra en forma de xicotetes pilotetes que xoquen contra el piso.. Es tracta de boletes més menudes que el granís, d’uns 5 mm de diàmetre.

La pluja congelada es forma quan les gotes de pluja entren en contacte amb una superfície molt freda (per davall de zero graus) i de sobte es congelen. És un procés parregut a l’anterior,  però en este cas les gotetes de pluja en estat líquid es congelen quan entren en contacte amb la superfície després d’haver fet ‘tot el viatge’ a través de  capes de l’atmosfera amb temperatures positives.

Però…va nevar ahir a València o no? Jo pense que si, llàstima que no ho fera durant més temps amb les ganes que teniem!!

Últims videos

Resumim l’oratge de la setmana amb les vostres fotografies.

Anem de passeig per Casas de Moya de la mà de Paco Monteagudo.

Resumim l’oratge de la setmana amb les vostres fotografies.

Sabies que...?

Naixements al Bioparc

Una de les tasques més importants de Bioparc és la ne defensar la natura i treballar per cuidar les espècies que es troben en perill d’extinció.

Estiu al Bioprac

El Bioparc és una bona opció perquè els teus fills aprenguen i disfruten

Estiu 2.018

Arrenca l’estiu de 2.018

A fogueres no plou mai ?

A Alacant tot el món està Pensant en Fogueres

Rajos anticrepusculars

Ahir es van vore rajos anticrepusculars a la posta del Sol

En abril: aigües mil?

El mes d’abril de 2.018 ha sigut sec i càlid

Pilar solar

Un pilar solar és un efecte òptic que podem vore quan hi ha núvols alts a l’atmosfera

Arc circumzenital

Es tracta d’un efecte òptic semblant a un Arc de Sant Martí, però apareix just a l’inrevés (fent una forma semblant a la d’un somriure)

Esteles al cel

Amb este post no busque polémica, simplement vull deixar clara la meua postura sobre les esteles que deixen els avions al cel.

Política de cookies
Usem cookies pròpies i de tercers per a millorar l'experiència d'usuari. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.