Què va caure ahir a València?

Ahir, cap a migdia, tinguerem una irrupció d’aire fred de les que no recordavem des de feia molt de temps.

Just en eixe moment entraven núvols des de la mar i començavem a registrar-se les primeres precipitacions, en alguns casos en forma de neu o aigua-neu, que és el que va passar a la ciutat de València i a altres municipis de l’Horta.

De seguida tot el món va pujar  fotos al facebook i a twitter ‘comentant la jugada’, però què era el que va caure? No eren els típics flocs de neu que estem acostumats a vore quan neva. Es tractava de neu granulada o pluja congelada.

M’explique:

D’entrada hem de tindre en compte que com a conseqüència del xoc entre l’a massa d’aire freda que entrava des del nord-est a les capes altes de l’atmosfera i la massa d’aire més càlida que teniem en eixe moment sobre la Comunitat Valenciana es va formar una franja de núvols front el golf de València amb desenvolupament vertical (com els núvols de tempesta que estem acostumats a vore en estiu).

Les gotes de pluja, de neu o d’aigua-neu cauen des del núvols (atrets per la força de la gravetat) i en el seu camí cap a la superfície tornen a convertir-se en gel. A l’inici, si la capa de l’atmosfera on es troba el núvol està a temperatures per davall de zero graus el que ix del núvol és un floc de neu, mentre  que si la temperatura és positiva el que es despenjarà del núvol serà una gota de pluja.

A mesura que l’un o l’altre es precipiten cap a la superfície poden trobar-se amb una capa on la temperatura siga més alta (més càlida) i arribarà a terra en forma líquida. Però si la capa que travessen té temperatures negatives la goteta torna a congelar-se i ens arriba en forma sòlida. Per això, l’aigua-neu o la neu granulada es mostra en forma de xicotetes pilotetes que xoquen contra el piso.. Es tracta de boletes més menudes que el granís, d’uns 5 mm de diàmetre.

La pluja congelada es forma quan les gotes de pluja entren en contacte amb una superfície molt freda (per davall de zero graus) i de sobte es congelen. És un procés parregut a l’anterior,  però en este cas les gotetes de pluja en estat líquid es congelen quan entren en contacte amb la superfície després d’haver fet ‘tot el viatge’ a través de  capes de l’atmosfera amb temperatures positives.

Però…va nevar ahir a València o no? Jo pense que si, llàstima que no ho fera durant més temps amb les ganes que teniem!!

Últims videos

Des de Palma de Gandia Juanjo Ortolà ens envia estes imatges de l’eclipsi de la lluna de principis de setmana.

A poc a poc deixem enrere el temporal de les últimes 36 hores.

La imatge del dia ens arriba hui des de La Marina, on des de primera hora ha plogut amb forta intensitat.

Sabies que...?

Tronades amb pedra

Les tronades d’estiu poden anar acompanyades de pedra que no porten res de bo, però també deixen algunes coses curioses

Eclipsi de lluna per acomiadar el dia

Esta nit podrem disfrutar d’un eclipsi parcail de Lluna

Qui vol anar a Bioparc?

Pregunta ben senzillleta per al sorteig de les dos entrades per a Bioparc

Qué és un meteotsunami o rissaga

Dilluns passat es pugueren observar oscil·lacions del nivell de la mar en alguns ports de la Comunitat Valenciana provocats per un meteotsunami o rissaga. Vols saber com es formen i perquè es produeixen?

El cinturó de Venus

El cinturó de Venus és un fenòmen atmosfèric que podem vore a l’alba o al capvespre els dies de calma anticiclònica

Què és un arcus

Ahir, quan el front creuava la Comunitat Valenciana puguerem disfrutar de tot un espectacle al cel. L’avanç del front des ponent cap llevant va originar una línia d’inestabilitat molt marcada anomenada ARCUS.

Què és un parheli o fals sol

El parheli o  fals sol és un fenòmen òptic que podem vore al cel quan hi ha núvols alts, cirrus. Es tracta de núvols formats per xicotets trossets de gel on incideixen els rajos solars. La reflexió i refracció de la llum solar crea eixe efecte òptic provocant l’aparició a uns 22º a esquerra i […]

Vòrtex costaner mesoscalar

Hui hem pogut vore a la costa nord de la Comunitat un vòrtex costaner mesoscalar

Què és i com es forma un halo solar

Des de fa uns dies els halos solars són uns dels protagonistes del cel a la Comunitat Valenciana i de les fotos que ens envieu diàriament.

Política de cookies
Usem cookies pròpies i de tercers per a millorar l'experiència d'usuari. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.