La culpa la té El Niño?

Portem setmanes, mesos, on la distribució dels sistemes de pressions (de les altes i les baixes pressions) no és la normal per a estes dates. Ni ho va ser en la passada tardor ni ho està sent ara quan estem en ple hivern.

No és la primera vegada que passa ni serà l’ultima.

Ja sabem que la meteorològia és una ciència molt jove, on es registres  sempre són superats quan esdevenen situacions meteorològiques extranyes com les que vivim estos últims temps.

Rècords de temperatura per a un mes de maig (el del 2.015)…Mai s’havien registrat pressions atmosfèriques tan altes a la Comunitat Valenciana en un mes de novembre…els anys 2.014 i 2.015 han sigut els més càlids de la serie a molts indrets de la Comunitat Valenciana…

L’aparició esta mateixa setmana d’un cicló subtropical entre les Açores i les Canàries que fins i tot va arribar a huracà de categoria 1 (Alex), quan la temporada d’huracans en l’Atlàntic comença en juny i acaba en novembre quan la temperatura de les aigues superficials permeten la formació d’este fenòmen. No és la primerra vegada quue es veu un huracà a l’Atlàntic fora de temporada. Al gener de l’any 1.938 es va vore un a les Antilles.

Per què està passant tot açò?

Estem vivint, patint i segons els experts acabant un episodi de El Niño responsable directe del ‘desgavell’ atmosfèric dels últims mesos, de les altes temperatures i de la sequera d’esta passada tardor i d’este hivern.

Quan era estudiant de geografia i el professor de climatologia ens parlava de El Niño com un calfament de les aigues del Pacífic Oriental que tenia incidència directa sobre l’economia de països com Perú i l’Equador com a conseqüència de la migració de les aus guaneres cap a les zones on es desviava el plàncton que en concicions normals viajava front a les costes d’estos països…De les seues incidències sobre el clima tot just es comentava alguna cosa, però molt per damunt, i no va ser fins a uns any més tard quan tinguerem alguna cosa més clara.

Evidentment també hem de tindre molt en compte el canvi climàtic d’origen antròpic com a causant de les coses extranyes que passen últimament, de les anomalies que estem tenint els últims temps, i pot ser hauria de ser el que més ens ha de preocupar perquè episodis de El Niño en tindrem de forma periòdica (els experts parlen de cicles d’entre 3 i 8 anys) i tornarà a alterar els paràmetres de la circulació atmosfèrica i les condicions meteorològiues arreu del món, però del calfament global desconeguem amb exactitud quines seran les seues conseqüències i el seu abast (tot i que pot ser estem començant a notar-ho).

Per tant, pense que és el moment de començar a pendre mesures, d’exigir i  forçar als nostres governs a que les prenguen abans que siga massa tard…

Jo personalment em negue a acceptar les teories conspiratòries per explicar la falta de pluja, els períodes de sequera (tan típics i habituals al nostre clima mediterrani) o les altes temperatures i les onades de calor. De moment no pense escriure al respecte…M’agrada més parlar d’alló que tinga certa base científica i d’eixar de banda suposicions, especulacions, manies i supersticions.

 

Últims videos

Resumim l’oratge de la setmana amb les vostres fotografies.

Els girasols donen color a l’interior Valencià

Resumim l’oratge de la setmana amb les vostres fotografies.

Sabies que...?

Una zebra més al Bioparc

Ha nascut un poltre de zebra al Bioparc

L’eslògan de Bioparc

La campanya d’este estiu de Bioparc ens recorda que hem d’apostar per la biodiversitat del planeta

Concert solidari al Bioparc

Dissabte tenim una cita al concert solidari de Bioparc

Aniversari al Bioparc

Si sabeu el nom del ximpanzé que ha fet un anyet al Bioparc esteu més aprop d’aconnseguir les dos entrades que sortegem cada setmana

Hui comença la canícula

Canícula: període comprés entre el 15 de juliol i el 15 d’agost

Vòrtex costaner mesoscalar

Hui hem pogut vore a la costa nord de la Comunitat un vòrtex costaner mesoscalar

Un maig poc calorós però sec

El mes de maig de 2019 ha sigut sec i no massa calorós

Pilar solar

Un pilar solar és un efecte òptic que podem vore quan hi ha núvols alts a l’atmosfera

Què és la meteoropatia

Un canvi sobtat o accentuat de les condicions meteorològiques pot provocar migranyes i malestar al cos humà

Política de cookies
Usem cookies pròpies i de tercers per a millorar l'experiència d'usuari. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.