El blog de Jordi Payà

La setmana començarà amb oratge estable i calorós, i tot indica que podrem tindre pluges dèbils demà i despús-demà

La tardor és una època perfecta per visitar el Bioparc

Bioparc i oratgenet et conviden a passar un dia inoblidable

Les tronades d’estiu poden anar acompanyades de pedra que no porten res de bo, però també deixen algunes coses curioses

Esta nit podrem disfrutar d’un eclipsi parcail de Lluna

Dilluns passat es pugueren observar oscil·lacions del nivell de la mar en alguns ports de la Comunitat Valenciana provocats per un meteotsunami o rissaga. Vols saber com es formen i perquè es produeixen?

El cinturó de Venus és un fenòmen atmosfèric que podem vore a l’alba o al capvespre els dies de calma anticiclònica

Ahir, quan el front creuava la Comunitat Valenciana puguerem disfrutar de tot un espectacle al cel. L’avanç del front des ponent cap llevant va originar una línia d’inestabilitat molt marcada anomenada ARCUS.

El parheli o  fals sol és un fenòmen òptic que podem vore al cel quan hi ha núvols alts, cirrus. Es tracta de núvols formats per xicotets trossets de gel on incideixen els rajos solars. La reflexió i refracció de la llum solar crea eixe efecte òptic provocant l’aparició a uns 22º a esquerra i […]

Hui hem pogut vore a la costa nord de la Comunitat un vòrtex costaner mesoscalar

Des de fa uns dies els halos solars són uns dels protagonistes del cel a la Comunitat Valenciana i de les fotos que ens envieu diàriament.

skypunch

És un gran buit circular o elíptic que es forma en els núvols de tipus alt quan la temperatura del aigua en els núvols està per davall dels zero graus però l’aigua no ha pogut congelar-se.

L’oratge sempre és un factor a tindre en compte, pot ser un dels més importants, davant qualsevol festa (Falles, Magdalena, Moros i Cristians, Fogueres…) on un episodi de pluges pot llançar a perdre el treball de tot un any o la il·lusió d’un poble

Quan bufa ponent les temperatures pugen de forma notable a les comarques centrals i litorals de la Comunitat Valenciana. Però alguna volta vos heu preguntat per què passa això?

Espines dels cactus

Les espines dels cactus no sols els ajuda a protegir-se dels possibles depredadors.

El calci és absorbit pel nostre organisme gràcies a la vitamina D.

Heu vist alguna volta un arc de boira? Jo només als llibres

Un canvi sobtat o accentuat de les condicions meteorològiques pot provocar migranyes i malestar al cos humà

La natura sempre ens ofereix coses interessant, i les ones de Kelvin-Helmoltz són un bon exemple

Una boira típica de l’hivern o de l’inici de la primavera de primavera en les nostres latituds, quan es barregen dos masses d’aire de característiques diferents.

La paraula anglosaxona windchill (wind=vent, chill=fred) fa referència a la temperatura de sensació, a la temperatura que percep el cos humà

Esta setmana ha sigut tota una experiència meteorològica, on s’han barrejat llamps, trons, neu, pluja…

Des de la mar començavem a registrar-se les primeres precipitacions, en alguns casos en forma de neu o aigua-neu, que és el que va passar a la ciutat de València i a altres municipis de l’Horta. No eren els típics flocs de neu que estem acostumats a vore quan neva. Es tractava de neu granulada o pluja congelada.

Pot ser a ningú agrade el fred, i menys a la gent que viu del camp, però quan es barregen fred i possibilitat de precipitació (i per tant de neu), le previsions guanyen més adeptes i fins i tot estem més disposats a suportar el fred.

Quan arriba esta època de l’any i s’intensifica el fred sempre ens fem la mateixa pregunta: vorem enguany la neu?

Política de cookies
Usem cookies pròpies i de tercers per a millorar l'experiència d'usuari. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.