Hui comença la canícula

julio 15, 2019

Per si no en teníem prou hui comença la canícula, el període de l’any en què habitualment fa més calor. Normalment les estadístiques la situen entre el 15 de juliol i el 15 d’agost.

El nom s’originà a l’hemisferi nord quan entre estes dates la constal·lació del Ca Major (Canis Major) es deixava vore a l’horitzó uns instants abans de l’alba. L’estrela Sirius s’alineava amb el Sol just a la seua eixida.

La paraula llatina ‘canicula’ significa ‘gosseta’ de ‘canis’ (gos) i fa referència a l’estrela alfa Canis Majoris, anomenada Sirius pels grecs (que significa ‘molt calorós’), i coincidia amb l’època de més calor de l’any.

 

Fa uns 5.00 anys Sirius era l’estrela més brillant al cel, només superada en lluentor aparent de la Lluna i la dels planetes Venus, Júpiter i Mart. En aquella época pensaven que la seua energía se sumava a la del Sol per a fer d’eixos dies els més calorosos de l’any, ‘dies gossos’ o ‘dies caniculars’.

Hui en dia, i a causa de la precessió (variació de la posició de l’eix de la Terra), l’eixida de Sírius per l’horitzó ja no coincidix amb el centre de l’estiu. No serà fins a principis de setembre quan vorem guaitar Sírius per llevant poc abans de l’eixida del sol.

 

 

Política de cookies
Usem cookies pròpies i de tercers per a millorar l'experiència d'usuari. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.