L’Altura del sol

mayo 1, 2020

L’atura  del Sol canvia al llarg de l’any.

És una evidència que tots sabem o podem comprovar només mirant al cel.

La forma de la Terra fa que, depenent d’on vivim, el sol ens arribe més o menys perpendicular sobre els nostres caps. A més, també podem vore’l més o menys alt sobre l’horitzó en cada equinocci o solstici.

Les estacions, els equinoccis i els solsticis, van succedint-se al llarg de l’any de forma quasi matemàtica. La Terra gira al voltant del Sol (li costa 365 dies fer una volta completa), i al mateix temps gira sobre si mateix i va basculant el seu eix avant i enrere. A l’estiu s’acosta al Sol i per això els dies són més llargs i el tenim més vertical  sobre els nostres caps. A l’ hivern l’eix ‘recula’ enrere i les hores de nit van allargant-se des de l’equinicci de tardor fins al solstici d’hivern.

Com a testimoni tenim les fotos que ens va fer arribar Paco Burguera des de Campanar. La primera de la posta del  21 de juny, i la segona des del mateix lloc el 18  de setembre. S’aprecia perfectament com canvia el punt de la posta en tres mesos.

A la Comunitat Valenciana  el Sol arriba a la seua altura màxima en juny (uns 74º) i a l’hivern baixa fins als 27,5º

A esta alçada de l’any, quan acabem d’encetar el mes de maig, hem de tindre en compte que el sol es traiba més o menys a la mateixa altura que en juliol o en agost, i si en eixos mesos (quan habitualment estem de vacances) ens fiquem crema solar protectora quan anem a la mar o a la muntanya, més ens hem de protegir ara que tenim la pell blanqueta per no haver vist el sol en tot l’hivern.

En el següent gràfic veiem com canvia al llarg  de l’any l’altura del  sol conforme van succedint-se les estacions.

 

Política de cookies
Usem cookies pròpies i de tercers per a millorar l'experiència d'usuari. Si continua navegant considerem que accepta el seu ús.