Què va caure ahir a València?
enero 18, 2017
Ahir, cap a migdia, tinguerem una irrupció d’aire fred de les que no recordavem des de feia molt de temps.
Just en eixe moment entraven núvols des de la mar i començavem a registrar-se les primeres precipitacions, en alguns casos en forma de neu o aigua-neu, que és el que va passar a la ciutat de València i a altres municipis de l’Horta.
De seguida tot el món va pujar fotos al facebook i a twitter ‘comentant la jugada’, però què era el que va caure? No eren els típics flocs de neu que estem acostumats a vore quan neva. Es tractava de neu granulada o pluja congelada.
M’explique:
D’entrada hem de tindre en compte que com a conseqüència del xoc entre l’a massa d’aire freda que entrava des del nord-est a les capes altes de l’atmosfera i la massa d’aire més càlida que teniem en eixe moment sobre la Comunitat Valenciana es va formar una franja de núvols front el golf de València amb desenvolupament vertical (com els núvols de tempesta que estem acostumats a vore en estiu).
Les gotes de pluja, de neu o d’aigua-neu cauen des del núvols (atrets per la força de la gravetat) i en el seu camí cap a la superfície tornen a convertir-se en gel. A l’inici, si la capa de l’atmosfera on es troba el núvol està a temperatures per davall de zero graus el que ix del núvol és un floc de neu, mentre que si la temperatura és positiva el que es despenjarà del núvol serà una gota de pluja.
A mesura que l’un o l’altre es precipiten cap a la superfície poden trobar-se amb una capa on la temperatura siga més alta (més càlida) i arribarà a terra en forma líquida. Però si la capa que travessen té temperatures negatives la goteta torna a congelar-se i ens arriba en forma sòlida. Per això, l’aigua-neu o la neu granulada es mostra en forma de xicotetes pilotetes que xoquen contra el piso.. Es tracta de boletes més menudes que el granís, d’uns 5 mm de diàmetre.
La pluja congelada es forma quan les gotes de pluja entren en contacte amb una superfície molt freda (per davall de zero graus) i de sobte es congelen. És un procés parregut a l’anterior, però en este cas les gotetes de pluja en estat líquid es congelen quan entren en contacte amb la superfície després d’haver fet ‘tot el viatge’ a través de capes de l’atmosfera amb temperatures positives.
Però…va nevar ahir a València o no? Jo pense que si, llàstima que no ho fera durant més temps amb les ganes que teniem!!